Man kan ikke beskylde verdenseliten i cykling for at ligge på den lade side. Knapt nok er Vuelta a España overstået, før cykelrytterne er draget til Australien for at deltage i Verdensmesterskaberne. Enkeltstarten køres denne torsdag, og linjeløbet (dvs med samlet start) køres på søndag.
Og dog – der er faktisk nogle der hviler på deres laurbær i stedet for at træde an Down Under. Således glimrer fx Tour de France-vinder Alberto Contador ved sit fravær – i øvrigt ligesom han gjorde i Spanien.
Med er derimod Vuelta-vinder Vincenzo Nibali, sammen med diverse andre verdensklasseryttere, inklusive sidste år linjeløbs-verdensmester Cadel Evans der stiller op i hjemlandet. Nogle har droppet enkeltstarten for at kunne fokusere fuldt ud på linjeløbet, men en del, herunder forsvarende enkeltstarts-verdensmester Cancellara, tager en tørn i begge discipliner.
Cykeleksperterne Jesper Sørensen (følg hans tips her) og Jacob Nordestgaard (tips) har forfattet to grundige artikler der kigger på ruten, favoritterne og outsiderne i henholdsvis enkeltstarten og linjeløbet.
Herunder følger enkeltstarts-optakten (linjeløbs-optakten kan ses her).
Jesper og Jacob havde en flot Vuelta. Jesper ramte 6 ud af 7 tips, herunder odds 23 for en etapevinder, og står noteret for en tilbagebetaling på 468%. Jacob ramte odds 7,0 og har en tilbagebetaling på 142%.
VM – Enkeltstart
Den første rytter sendes ud kl. 05 om morgenen (dansk tid) torsdag den 30. september.
Hård rute
Der køres to omgange af 22,8 km på dette års enkeltstartsrute, og ruten er alt andet end flad. Hvis rytterne forventer at kunne køre det samme tempo kontinuerligt, så kan de godt tro om. Der venter konstante udfordringer i form af kuperede stykker, sving og smalle veje, hvilket er gode nyheder for ryttere, der ikke kan producere et konstant stort antal watt på højde med ryttere som Cancellara, Tony Martin og Denis Menchov på flad vej.
4,5 km henne på ruten bliver rytterne udfordret på tre bakker lige efter hinanden med en samlet længde på 2,1 km og en gennemsnitlig stigningsprocent på fem, hvoraf rytterne noget af tiden skal køre nedad, hvorfor stigningsprocenterne er meget højere end fem visse steder. Efter en længere nedkørsel, hvor specialisterne har mulighed for at runde de 100 km/t, udfordres rytterne igen med endnu en bakke. Denne gang en noget korte én af slagsen med dens 500 m korte opstigning med en gennemsnitlig stigningsprocent på hele 10 %. Efterfølgende venter der ikke rytterne stejle bakker undervejs, men konstant ujævnheder. Denne rute skal de som sagt passere to gange.
Den hollandske mester i disciplinen, Jos van Emden, udtaler, at ruten er noget hårdere end forventet. Dette underbygger stigningsprocenterne nævnt ovenover også. Ruten er faktisk så hård, at mandskaberne skal have justeret på deres enkeltstartscykler for at komme nemmere over bakkerne. Denne rute kunne have været Alberto Contadors store chance for at vinde verdensmesterskaberne i denne disciplin, men den kommende Saxo Bank-rytter prioriterede (desværre) ikke dette højt – måske fordi han ikke kendte rutens hårdhed. Det samme gør sig gældende med Cadel Evans og Denis Menchov, der ligeledes kunne have forceret på bakkerne.
Vejret - især vindforholdene - kan komme til at spille en afgørende rolle, og vi kan meget vel være vidner til en overraskelse, da vindforholdene typisk er meget varierende ved kysten, hvor rytterne befinder på en stor del af ruten.
Se ruten her, på den officielle VM-side.
Markante fravær
Alberto Contador (Spanien), Dennis Menchov (Rusland), Vladimir Karpets (Rusland), Cadel Evans (Australien), Bradley Wiggins (Storbritanien), Levi Leipheimer (USA), Roman Kreuziger (Tjekkiet), Leif Hoste (Belgien), Andreas Klöden (Tyskland), Marco Pinotti (Italien), Alexandre Vinokourov (Kazachstan), Lars Boom (Holland), Edvald Boasson Hagen (Norge).
Favoritter
Fabian Cancellara, Schweiz
Der var sået tvivl om Spartacus´ deltagelse i enkeltstarten i år – der var snak om at han ville flytte al fokus over til landevejsløbet – men Cancellara er med, og han er favorit til at forsvare sin titel fra sidste år. Schweizeren har nemlig meldt ud, at han deltager, og at formen er ok sammenlignet med sidste års formniveau på samme tidspunkt. Og hvis formen bare er nogenlunde den samme som sidste år, så ser det godt ud; schweizeren vandt nemlig med ikke mindre end knap halvandet minut ned til holdkammeraten Gustav Erik Larsson.
Der er ikke så meget at sige om ruten; for alle enkeltstartsruter passer fænomenet Cancellara, hvis man ser bort fra bjergenkeltstarterne. For den schweiziske maskine kan nemlig producere watt som ingen anden, genfinde rytmen lynhurtigt og skære svingene i en fart, så man skulle tro, at det var løgn. Han kunne dog om ikke andet godt ønske sig en lidt fladere én af slagsen, men dette bliver sandsynligvis ikke et problem.
Han viste også tegn på god form i Vueltaen, hvor han var en af de sidste Saxo Bank-ryttere, der førte an på en stigning i slutningen af løbet. Det eneste, der skulle kunne forhindre ham i at genvinde regnbuetrikoten i år, er det mentale. Som bekendt har han prioriteret landevejsløbet højt i år, og om der går noget af koncentrationen i disciplinen mod uret, bliver et spørgsmålstegn. Dette påpeger Cancellara således også selv.
Tony Martin, Tyskland
Der Panzerwagen kan kun være tilfreds med årets rute, der for alvor sætter gang i spekulationerne om, hvorvidt dette skal være gangen, hvor den unge tysker skal slå Cancellara. Som bekendt indeholder ruten mange kuperede stykker, hvilket umiddelbart bliver en fordel for Tony Martin, der normalt har det godt ved temposkifte.
I år har han tre sejre i enkeltstarter; en i Tour of California, Tour de Suisse og Eneco Tour of Benelux. Derudover lagde alle nok mærke til ham på de to enkeltstarter (den ene en prolog) i årets Tour de France, hvor Tony Martin begge gange var førsteudfordrer til Fabian Cancellara med sine to andenpladser. Forskellen på de to etaper i Tour de France og VM-ruten er dog signifikant. Der var ikke nogen højdemæssige udfordringer i enkeltstarterne i Touren, hvorfor styrkeforholdet reelt ikke kan måles på sommerens resultater i disciplinen.
Tony Martin har længe gjort det klart, at han har udset sig årets VM-rute som en mulighed for at vinde. Han har – modsat Fabian Cancellara – hele tiden meldt ud, at han vil deltage, hvilket kan komme ham til fordel mentalt. Til opvarmning har Tony Martin ikke kørt Vuelta men derimod Tour of Britain.
Gustav Erik Larsson, Sverige
Historien er den samme med svenske Gustav Erik Larsson, som den er med Tony Martin – Saxo Bank-rytteren satser nemlig også benhårdt på enkeltstarten. Ligesom tyskeren har Gustav Erik Larsson mulighed for at drage fordel af ruten sammenlignet med Fabian Cancellara. Gustav Erik Larsson og Fabian Cancellara minder dog isoleret set meget om hinanden, da de begge godt kan lide et højt tempo på lige, flad vej, men svenskeren har dog en fordel ved kuperingerne undervejs, da han tidligere har kørt klassement i etapeløb.
Svenskeren er blevet gjort til favorit til at vinde løbet af TV2’s Rolf Sørensen. Saxo Bank-rytteren har da også vist et stabilt niveau gennem hele sæsonen på disciplinen. Hans største sejr i år kom i den afsluttende enkeltstart ved årets første Grand Tour, Giro d’Italia. Ellers har han i enkeltstarterne med deltagelse fra de største ryttere ikke vundet; det er dog blandt andet blevet til to 4.-pladser i den netop overståede Vuelta. Det kan godt se ud som om, at svenskeren har formået at time formkurven. Dette bliver om ikke andet et krav, for feltet i år er meget stærkt, så han skal være i topform.
Han har som optakt kørt og gennemført Vueltaen, hvor han sluttede på en flot 20.-plads samlet i løbet. Nu gælder det VM, og svenskeren vil gøre alt for at træde trinnet op på skamlen fra andenpladsen i fjor. En andenplads, der kom i hus pga. Fabian Cancellara, der hentede svenskeren, hvorefter han ellers koblede sig på schweizerens hjul.
Outsidere
David Millar, Storbritanien
David Millar skal nok håbe på dårligt vejr på torsdag, hvis han skal have en bedre chance for en podieplacering. Regnvejret er nemlig britens speciale, mens solskinnet gerne må udeblive, da andre ryttere i feltet kan lukrere bedre på det end briten.
Tidligere har Millar forsøgt sig som klassementsrytter, men briten ser ud til at have lagt dette til side for i stedet at fokusere på power. Derfor er det ikke nødvendigvis en fordel for ham, at ruten er så kuperet, som det kunne have været, hvis briten havde fokuseret anderledes træningsmæssigt.
Som forberedelse til VM har briten kørt Vueltaen, hvor han placerede sig lige under de bedste på enkeltstarten. David Millar har deltaget i alle Grand Tours i år, hvorfor briten måske så småt er begyndt at kunne mærke ømhed i benene. Han skal dog alligevel ikke glemmes.
David Zabriskie, USA
Captain America, DZ-Nuts, Dizzy, The Green Hornet eller blot DZ. Kært barn har mange navne, og dette passer meget godt på den humørrige (nogle ville sige ’kugleskøre’) amerikaner. Det er dog ikke kun inden for humoren, amerikaneren har sit speciale – også enkeltstartsdisciplinen gør han en fremragende figur.
Han går ind til VM med stort fokus og måtte således skippe de amerikanske mesterskaber i enkeltstart for en uge siden for i stedet at fokusere 100 % på udfordringen i Australien. Ruten burde passe godt til Zabriskie, men sejrene i enkeltstarterne er udeblevet i år.
Amerikanerens største hindring er oftest ham selv. Han er nemlig ikke god til at tackle modgang, og hvis han ude på ruten føler sig dårligt kørende i starten, så bliver tiden højest sandsynligt ikke noget særligt resultat. Derimod er han fremragende, hvis det spiller for ham. Han har som opvarmning kørt Vueltaen med en 7.-plads på den eneste enkeltstart i løbet.
Peter Velits, Slovakiet
Det kan godt være, at det for mange er et overdrevent valg at inddrage den unge slovak blandt de største outsidere. Som bekendt vandt han enkeltstarten i Vueltaen foran alle sine kommende konkurrenter til VM-titlen, men vinden spillede en stor rolle i denne bedrift. Vindens retning skiftede nemlig pludselig retning så kraftigt, at HTC – Columbia-rytteren på overraskende vis vandt. Det var dog ingen gave, for en rytter som Denis Menchov kørte nemlig i nogenlunde samme tidsrum, som slovakken gjorde, og russeren måtte altså se sig slået.
Den kun 25-årige slovak har ingen nævneværdige resultater i disciplinen ud over den ovennævnte sejr i Vueltaen, hvorfor det kan være meget svært at vide, om dette blot var en enlig svale. Mens at enkeltstarten i Vueltaen var helt flad, så er ruten til VM som bekendt kuperet. Dette burde dog – tro det eller ej – umiddelbart være en fordel for Velits, såfremt han behersker evnen at skifte tempo.
Peter Velits kommer til VM i topform med en podieplacering fra Vueltaen i bagagen. Om slovakken er mæt for denne sæson, bliver spændende at se. Selv siger han, at han er glad for at skulle køre for Peter Sagan i linjeløbet, hvilket umiddelbart godt kunne lyde som en sær udmelding. Om det er fordi, han ikke vil have lagt for stort pres på sig til enkeltstarten, eller om det blot er fordi, at han ikke prioriterer disciplinen så højt, som man umiddelbart skulle tro, han ville, skal være usagt.